Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NGA RINIA PËR TË RINJTË: KONKURS I INICIATIVAVE RINORË QË ZGJIDHIN NJË PROBLEME SPECIFIK NË KOMUNITET

Mentorimi është një nga mënyrat më të mira për të mësuar dhe monitoruar progresin e individëve ose grupeve. Pikërisht këtë mundësi e patën pjesëmarrësit e konkursit për iniciativën më të mirë për komunitetin. Gjithsej gjashtëmbëdhjetë të rinj nga Kumanova, Shkupi, Struga dhe Kavadari patën mundësinë të bashkëpunojnë me një mentor dhe të zhvillojnë iniciativën e tyre për të zgjidhur një problem të caktuar në komunitetin e tyre.

Në bashkëpunim me mentorët, ata arritën të zhvillojnë gjashtë iniciativa dhe t’i paraqesin para një komisioni jurie në një Konferencë për prezantimin dhe përzgjedhjen e ideve më të mira për zhvillimin e komunitetit të përgatitur nga të rinjtë, e cila u mbajt më 7 korrik 2023, në Shkup. , në kuadër të projektit “Platforma” për edukimin qytetar të të rinjve për të luftuar radikalizimin (Rinia kundër dhunës)”

“Si gjëja më e vlefshme që mësova gjatë gjithë procesit të zhvillimit dhe mentorimit të nismave, do të theksoja se kam filluar të dëgjoj shumë më tepër të tjerët, që është një cilësi shumë e rëndësishme për punën në grup”. (Iva Krstevska – pjesëmarrëse)

Përmes procesit të plotë të mentorimit, pjesëmarrësit e rinj mësuan të zhvillojnë një aplikacion projekti për iniciativën e tyre, të zhvillojnë aktivitete si dhe të krijojnë një buxhet për zbatimin e iniciativës së tyre.

“Gjithashtu, të dish se si të përgatitësh një aplikacion për një projekt, si të krijosh një buxhet për të dhe gjëra të tjera që lidhen me aplikacionin janë gjëra shumë të rëndësishme për dikë nga sektori joqeveritar dhe besoj se do të më duhen në e ardhmja. Sigurisht që do të mbaj me vete ndjenjën e fitores, por edhe etjen për suksese më të mëdha!”. (Gjorgji Shoposki – pjesëmarrës)

“Përvoja ishte e paharrueshme. Duke filluar nga vetë mirëpritja e eventit, deri në fillim, prezantimi dhe fundi. Kam dëgjuar ide të shkëlqyera, kam takuar njerëz me mendime të ndryshme, por gjithsesi me të njëjtin qëllim – të kontribuoj në komunitetin e tyre. Të gjitha skuadrat ishin të mrekullueshme, secila me një iniciativë të bërë bukur. Eksperienca të tilla duhet të përjetojnë sa më shumë të rinj”. (Stefania Shoposka – pjesëmarrëse)

Më e rëndësishmja është se paralelisht me pjesën teknike, ata mësuan edhe të dëgjojnë njëri-tjetrin, të punojnë në grup, të pranojnë mendimet dhe idetë e të tjerëve dhe të punojnë së bashku për aplikimin e plotë. Këtë e kanë konfirmuar edhe vetë pjesëmarrësit, të cilët ndanë përvojat e tyre lidhur me pjesëmarrjen dhe krijimin e nismës.

“Gjëja më e vlefshme që mësova ishin bazat se si mund të bëja iniciativën time. […] Miqësia ime me mentorin tim dhe miqtë nga ekipi.” (Nikola Boshkovski – pjesëmarrës)

Projekti “Platforma për edukim qytetar të të rinjve për të luftuar radikalizimin (Rinia kundër dhunës)” është mbështetur nga Bashkimi Europian dhe implementuar nga Iniciativa për Perspektivë Europiane, si koordinator në partneritet me Qendrën për Dialog Ndërkulturor – CID nga Kumanova. , Nexus – Civil Concept nga Shkupi dhe ZRA – Aqua nga Struga.

iep-admin
Author: iep-admin


Оваа веб-страница е креирана и се одржува со финансиска поддршка на Европската Унија. Нејзината содржина е единствена одговорност на проектот “Платформа за граѓанско образование на млади за борба против радикализација (Младите против насилство)” и не ги одразува ставовите на Европската Унија.

IEP © 2024.

All Rights Reserved.