Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Во рамки на организацијата Аква од Струга, партнер во проектот “Младите против насилство”, на 14.05.2022 година, како завршен настан на МОФ клуботУчиме Право во Струга, за учебната 2021/22 година  беа одржани две симулации на главна расправа од кривична постапка инспирирани од македонската судска пракса – „Бакшиш“ и „Заборави ако можеш“.

На подготовка на симулациите, учениците работеа изминатите 3 недели под менторство на предавачот Ана Наумоска. Преку нив имаа можност ставајќи се во улога на: јавни обвинители, судии, адвокати, обвинети, оштетени и сведоци, практично да ги применат знаењата од областа на кривичното право и да ги согледаат карактеристиките на судскиот процес.

Настанот беше од отворен карактер и се одржа во салата на Советот на Општина Струга.

iep-admin
Author: iep-admin


Оваа веб-страница е креирана и се одржува со финансиска поддршка на Европската Унија. Нејзината содржина е единствена одговорност на проектот “Платформа за граѓанско образование на млади за борба против радикализација (Младите против насилство)” и не ги одразува ставовите на Европската Унија.

IEP © 2024.

All Rights Reserved.